OMFP 3659/2018 – NORME COTĂ REDUSĂ TVA PENTRU RESTAURANTE

Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3659 din 26 noiembrie 2018 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare unitară a prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) şi alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Monitorul Oficial nr. 1037 din 6 decembrie 2018).

Precizări suplimentare:

–        Începând cu data de 1 noiembrie 2018, a fost stabilită cota redusă de TVA de 5% pentru serviciile de restaurant şi catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10.
–        Prin ordin, se explicitează serviciile de alimentaţie care beneficiază de această cotă redusă de TVA de 5%, aducându-se şi o serie de exemple concrete.
–        Sunt aduse astfel o serie de precizări pentru a se delimita în mod clar activităţile de alimentaţie desfăşurate de agenţii economici în:
a)        livrări de alimente, pentru care se aplică TVA de 9%;

b)        prestări de servicii de restaurant sau catering, pentru care se aplică TVA de 5%;
–        Pentru încadrarea din punct de vedere al TVA a unei operaţiuni ca livrare de bunuri sau prestare de servicii de restaurant sau catering trebuie efectuată o examinare calitativă a întregii operaţiuni, din care să reiasă dacă elementele de prestare de servicii care precedă şi însoţesc livrarea alimentelor sunt sau nu preponderente.
–        În situaţia în care o persoană impozabilă se limitează la livrarea unor feluri de mâncare standardizate la o locaţie precizată de client, fără niciun alt element suplimentar de prestare de servicii, sau atunci când livrarea felurilor de mâncare reprezintă elementul predominant al unei operaţiuni, operaţiunea reprezintă o livrare de alimente.

Descarca de aici PDF OMFP 3659/2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *