Material informativ inlesniri la plata

ÎNLESNIRI LA PLATĂ

Legislaţie:

  • CODUL DE PROCEDURĂ FISCALĂ – Legea nr. 207/2015, Titlul VII – Colectarea creanţelor fiscale, Capitolul IV – Înlesniri la plată (art. 184 – art. 209).
  • O.P.A.N.A.F. Nr. 90/2016 din 14 ianuarie 2016 pentru aprobarea conţinutului cererii de acordare a eşalonării la plată şi a documentelor justificative anexate acesteia, precum şi a
    Procedurii de aplicare a acordării eşalonării la plată de către organul fiscal central.

În ce constă înlesnirea? De ce ar fi interesat contribuabilul? Care sunt beneficiile?

- Eşalonarea la plată a crenţelor fiscale pe o perioadă de cel mult 5 ani (6 luni pentru cei care nu aduc niciun fel de garanţie, 12 luni pentru contribuabilii cu risc fiscal mic).
- Amânarea la plată a penalităţilor de întârziere (pentru cei care nu aduc garanţii se prind în rate) şi anularea acestora dacă eşalonarea se duce la bun sfârşit.
- Amânarea la plată a 50% din majorările de întârziere (pentru cei care nu aduc garanţii se prind în rate) şi anularea acestora dacă eşalonarea se duce la bun sfârşit.
- Amânarea la plată a penalităţilor de nedeclarare (pentru cei care nu aduc garanţii se prind în rate) şi anularea a 75% din acestea dacă eşalonarea se duce la bun sfârşit.
- Amânarea la plată a unui procent de 50% din dobânzi, în vederea anulării până la finalizarea eşalonării la plată, doar în cazul contribuabililor cu risc fiscal mic.
- Neînceperea sau suspendarea executării silite (suspendarea popririlor bancare, încetarea indisponibilizărilor sumelor datorate de terţi, oprirea măsurilor de valorificare a bunurilor sechestrate).
- Posibilitatea de a participa la licitaţiile publice (obligaţiile fiscale pentru care s-a obţinut o eşalonare nu sunt considerate obligaţii fiscale restante).

Detalii suplimentare in materialul de mai jos:

 

 

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *