LEGEA 344/2018 – DISCIPLINA FINANCIARĂ

Legea nr. 344 din 27 decembrie 2018 privind modificarea şi completarea Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată (Monitorul Oficial nr. 3 din 3 ianuarie 2019)

 

Precizări suplimentare:

–        Porivit art. 11 alin. (3) din Legea 70/2015 privind întărirea disciplinei financiare, persoanele juridice şi persoanele fizice autorizate pot transfera sume din contul lor bancar în contul persoanelor fizice, în baza documentelor justificative legale prezentate de plătitori.
–        Prin Legea 344 a fost introdusă o excepţie la prevederea de mai sus. Astfel, în cazul operaţiunilor efectuate prin instrumente de plată cu acces la distanţă (ex. internet banking), persoanele juridice sau persoanele fizice autorizate pot transfera sume din contul lor bancar în contul persoanelor fizice, cu condiţia existenţei documentelor justificative legale în evidenţa plătitorilor.
–        Vă reamintim faptul că operaţiunile de plăţi şi încasări în numerar sunt restricţionate pentru persoanele juridice şi persoanele fizice autorizate, fiind permise doar în anumite limite, astfel:
a)        încasări de la alte persoane juridice şi PFA în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
b)        plăţi către alte persoane juridice şi PFA, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
c)        încasări efectuate de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.
d)        plăţi efectuate către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către o persoană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *