OUG 1/2020 – MODIFICĂRI FISCALE

Vă aducem la cunoştinţă apariţia următoarelor acte normative:
1.        Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1 din 6 ianuarie 2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (Monitorul Oficial nr. 11 din 9 ianuarie 2020).

  • Amenzile de circulație: punctul de amendă pentru amenzile contravenționale prevăzute de OUG 195/2002 va fi menținut în cursul anului 2020 la cuantumul din 2019, respectiv 145 lei.
  • Se elimină taxa pe activele bancare introdusă prin OUG 114/2018.
  • Nu vor mai fi permise detaşările din sectorul privat în instituţiile publice. Detaşările se vor putea face doar cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice.
  • Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an va fi actualizat cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an.
  • Prin excepţie, pentru ţigarete, nivelul accizelor se aplică de la data de 1 aprilie a fiecărui an.
  • Casele de marcat electronice fiscale: Se prorogă cu 12 luni termenul pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat electronice fiscale pentru cei care efectuează livrări de bunuri sau prestări servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și acceptatoare de bancnote sau monede, după caz. Termenul limită de dotare va fi 31 decembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.