Calendarul schimbarii caselor de marcat cu jurnal electronic

Casele de marcat dotate cu role jurnal pe suport hârtie vor fi înlocuite, treptat, cu aparate de marcat echipate cu jurnal electronic.

Obligativitatea utilizării de aparate de marcat cu jurnal electronic de către operatorii economici şi eliminarea treptată a aparatelor de marcat cu rolă jurnal a fost introdusă prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2014. Ulterior, în noiembrie 2015, actul normativ a fost aprobat prin Legea nr. 267/2015, care stabileşte că operatorii economici care încasează integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct de către populaţie sunt obligaţi să utilizeze case de marcat electronice fiscale.

Anuntul facut recent de Guvern prin intermediul unui comunicat de presa precizeaza ca termenul de introducere al noilor case de marcat cu jurnal electronic va fi prorogat cu noua luni dupa cum urmeaza:

  •   1 ianuarie 2018 (în loc de 1 aprilie 2017) pentru marii contribuabili;
  • 1 aprilie 2018 (în loc de 1 iulie 2017) pentru contribuabilii mijlocii;
  • 1 august 2018 (în loc de 1 noiembrie 2017) pentru micii contribuabili.

De asemenea, interdictia de a mai comercializa aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) cu rola jurnal va intra in vigoare de la 1 octombrie 2017, cu noua luni mai tarziu decat ultimul termen stabilit (1 ianuare 2017).

Totodata, noile modele de case de marcat vor fi supuse unui nou proces de autorizare, proces ce va fi efectuat de catre o alta institutie, diferita de institutia care elibereaza in prezent avizele tehnice.

Concluzia ce reiese din cele precizate mai sus este ca in acest moment, pe piata din Romania NU EXISTA aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) care sa corespunda noilor prevederi legale. Singurele AMEF care se pot comercializa si utiliza in prezent, sunt cele autorizate conform reglementarilor existente.

Daca intalniti in momentul de fata furnizori de echipamente fiscale care va spun ca detin spre comercializare case de marcat conforme cu noua legislatie, solicitati-le o declaratie scrisa din care sa reiasa veridicitatea afirmatiilor acestora, declaratie in baza careia puteti face o reclamatie, ajutand astfel la sanctionarea celor care fac publicitate inselatoare.

sursa: constalaris.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.