OPANAF 1855/2018 – Procedură anulare impozit pe venit

Ordinul preşedintelui ANAF nr. 1855 din 26 iulie 2018 pentru aprobarea Procedurii de anulare a impozitului pe venit stabilit pentru anul 2018 prin decizii de plăţi anticipate (Monitorul Oficial nr. 721 din 21 august 2018).

–        Prezenta procedură se aplică persoanelor fizice care, până la data intrării în vigoare a OUG nr. 25/2018 (30 martie 2018), datorează impozit pe venit stabilit pentru anul 2018 în temeiul Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
–        Procedura se adresează în special persoanelor fizice ce desfăşoară activităţi independente şi celor ce înregistrează contracte de închiriere în lei pe termen lung unde legislaţia anterioară a prevăzut procedura de impozitare prin plăţi trimestriale anticipate.
–        Până la data de 30 martie 2018 impozitarea veniturilor din activităţi independente a presupus efectuarea unor plăţi trimestriale cu scadenţă în data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru şi cu depunerea declaraţiei anuale de impozit pe venit, ocazie cu care se efectua regularizarea impozitului de către autoritatea fiscală în baza sumelor finale.
–        Prin OUG nr. 25/2018 s-a reglementat procedura depunerii declaraţiei unice cu o singură plată de impozit pe venit până în data de 15 martie 2019 şi cu două facilităţi fiscale:
a)        reducerea impozitului cu procentul de 5% pentru depunerea electronică de declaraţiei;
b)        reducere de 5% a impozitului pentru plata acestuia până pe data de 15 decembrie 2018.
–        În contextul noilor reglementări, procedura plăţilor anticipate trimestriale a devenit caducă. Autoritatea fiscală actualizează astfel modul de impozitare a veniturilor persoanei fizice în sensul că anulează deciziile emise şi comunicate pentru plăţile anticipate, pentru anul 2018.
–        În cazul în care acestea au fost deja emise şi nu au fost efectuate plăţi de către contribuabil, prezenta procedură nu aduce vreo obligaţie suplimentară persoanei fizice, iar autoritatea fiscală urmăreşte o procedură internă de anulare a deciziilor.
–        În cazul în care contribuabilul a efectuat deja plăţi anticipate, autoritatea fiscală continuă procedura de anulare a obligaţiei plăţilor de impozit anticipate. Sumele achitate în avans pot fi solicitate la restituire de către contribuabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *