OpANAF 396/2025 – NOUA DECLARAȚIE 217

  • Prin O.U.G. nr. 138/2024 au fost aduse modificări/completări dispozițiilor art. 111 din Codul fiscal.
  • Potrivit dispozițiilor art. 111 din Codul fiscal, persoanele fizice care încasează venituri din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiție suspensivă,  datorează impozit: a) pentru veniturile determinate și încasate ulterior autentificării actului notarial prin care se transferă dezmembrămintele dreptului de proprietate; b) pentru veniturile determinate și încasate ulterior transferului dezmembrămintelor dreptului de proprietate prin hotărâre judecătorească definitivă sau alt act juridic prevăzut de lege; c) pentru veniturile încasate din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiție suspensivă, ca urmare a dobândirii, prin acte între vii sau pentru cauză de moarte, a dreptului de proprietate asupra unei proprietăți imobiliare care a făcut obiectul unui transfer al dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiție suspensivă.
  • Impozitul datorat se declară de contribuabili până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului în care a fost încasat venitul, prin depunerea la organul fiscal competent a Declaraţiei privind impozitul pe veniturile din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiţie suspensivă.
  • Prin excepție de la prevederile menționate, în cazul veniturilor din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiţie suspensivă, plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, plătitorii acestor venituri au obligaţia de a calcula, reţine, declara şi vira impozitul corespunzător sumelor plătite. În această situaţie, persoanele fizice beneficiare de venit nu au obligaţia depunerii Declaraţiei privind impozitul pe veniturile din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiţie suspensivă.
  • Ca urmare, se aprobă formularul 217 „Declaraţie privind impozitul pe veniturile din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiție suspensivă”.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *